Om Konstnären

Lena Jonsson heter jag och är född 1960, från Örnsköldsvik i Höga Kusten. Jag började måla år 2015 och genom de åren har både jag och min konst förändrats. För mig känns det naturligt att uttrycka mig genom abstrakt måleri. Jag vill att det skall vara vackert och sinnligt. 


Bipolär, typ 2

Jag lever med diagnosen bipolär, typ 2, sedan många år. Jag förlorade ett barn, det gjorde mig skör och sjukdomen bröt ut. Det har satt sina käppar i hjulen genom åren. Nu, på senare år, har jag lärt mig att hantera de förutsättningar som diagnosen för med sig. Jag har accepterat och lärt mig leva som den jag är. Framförallt genom att  konsten kommit in i mitt liv. Jag målar mina känslor och däremellan återhämtar jag mig, som är väldigt viktigt för mig. Nu har jag mer balans i mitt liv, det gör mig gott. 


Min skaparlust

När jag var i 5 års ålder var jag ofta med min farmor och vi målade tillsammans. Då upptäckte jag hur road jag blev av målningen. Ville inte sluta. Det fanns något mer, där allt är möjligt.

I 60 års ålder så blev jag antagen till ett Artist in Residens i Nordingrå Konstby, Höga kusten.

Jag var 3 veckor i Vännersta och målade. Där kunde jag möta mig själv genom mina målningar. Det var lika stimulerande att måla som när jag var barn. Det blev många dukar och ommålningar. Det var en fantastisk känsla då det var lätt att måla. Det var som om målarlusten bara hade varit undanstoppat ett tag. Tack till Mats de Vahl, Annikka Kronlid Arvidsson, Mikael Arvidsson  Siirpa Huusko och Dag Wallin som gjorde det möjligt för mig att delta i Artist in Residens.


Inspirerande Workshop

Om min medverkan i Artist in Resident, våren 2021 påverkade mitt målande, till en förändrings process. Så skedde en liknade process efter min medverkan i den Workshop med konstnären Margareta Petré, som jag deltog i sommaren 2022, där kom jag att använda den teknik Margareta Petré tagit fram. Vi jobbade också med färgernas energier, en färg varje dag i en speciell ordning. Vi började med svart sedan rött, gult, blått och vitt. Det startade en process, där jag började använda svart som jag inte brukade i mina målningar. På hösten 2022 hittade jag ljuset inom mig och då började jag måla mycket vitt.

Dessa två händelser har påverkat mitt skapande inom målning och som konstnär. 


Örnsköldsviks Kollektiva Konstnärs Verkstad

Sedan 2019 är jag medlem i ÖKKV, det är först nu jag känner att jag börjar komma in i föreningen och deras aktiviteter. Det finns många olika tekniker att utforska. Men det är målningen jag brinner för. Jag har gått en kurs i Handsättning och Artist book. Kursen har inspirerat mig så att jag gärna vill prova på tryckning i tryckpressen. Det får blir nästa utmaning. Sömnad är ett annat intresse jag lockas av, lätt att ha med på små stunder. Det är fin gemenskap i föreningen.


Nedan kan du se min gamla självbild längst till vänster och i mitten min nya självbild. Bilden till höger är när jag kliver ut till ljuset. Det är bilder jag målat sedan jag varit i Nordingrå. Processen fortsätter.